05 januari 2010

Persikor...

Jag har fått för mig att jag till våren vill plantera ett persikoträd i vår trädgård.
Har sökt lite på internet och hittat en sort som är härdig till zon 4 och då vi bor i zon 2-3 borde det ju rimligen fungera.
Har en bra plats i ett skyddat söderläge mot en vägg där jag tänkte den kunde få bo.

Tänk vad underbart att sommartid gå ut i sin egen trädgård och plocka egna persikor! vad underbart!
Det står visserligen på alla odlingssidor att det är lite av en chansning att odla persika i Sverige men att man med ett bra läge kan lyckas bra och det är det många som har gjort! har sett många bilder på olika odlingsforum där folk i Sverige odlat persika mycket framgångsrikt.

Läge är väl egentligen allt, min mormor som bor i zon 3-4 har en jättefin magnolia som egentligen bara ska bo i zon 1 och den är så stor och fin och har levt i många år, i samma trädgård har hon även en japansk blodlönn, även den är väl härdig bara till zon 1-2 tror jag och den lever den med.

Får fundera på persikan fram till våren, måste hitta något ställe i närheten som säljer persikoträd också :)

Jag tycker faktiskt om vintern, även om jag börjar längta till sommaren och odlingar :)

Jo, bilden hittade jag då jag sökte på google.

8 kommentarer:

 1. Persikoträd är fina,sm en dröm...jag h¨åller tummarna!

  SvaraRadera
 2. KLart du ska ha ett persikoträd! Det är inte alltid att de har hunnit berätt för växterna att de inte kan överleva här och där (ungefär som omöjligheten med humlornas flygfärdighet)
  Farmor har ett 7 meter högt magnoliaträd som absolut inte ska leva i detta klimat. Tur nog har inget berättat det ännu. :)

  Kram
  Sigrid

  SvaraRadera
 3. Ja klart du ska chansa har du inte testat ja då får du ju aldrig nåt svar ;o)
  Ha en fin dag!
  Kramis/LenaS

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas att du lyckas! Nog tycker jag att det borde att gå att få till ett persikoträd (ja, förmodligen inte på mina nordliga breddgrader så, men..)

  SvaraRadera
 5. Det låter som en utmaning, men skam den som ger sig ;)
  Lycka till med trädsökandet, hoppas du hittar!

  SvaraRadera
 6. Mina föräldrar har ett persikoträd hemma och det fullkomligt dignar av frukt varje år. Dock är persikorna väldigt ludna!

  SvaraRadera
 7. Håller tummarna för det skulle ju vara fantastiskt att gå ut i sin trädgård och plocka sina egan.
  Kramkrma Anne

  SvaraRadera
 8. Åh.. så ljuvligt det låter med ett persikoträd. Jag har faktiskt i några år funderat på att sätta ett men så har jag inte varit säker på om det skulle överleva, så än har det inte blivit av att jag köpt något. Skall bli intressant att se om du hittar något och hur du lyckas.
  Härligt att tänka lite på trädgården och sommaren. Här är det jätte kallt och utanför rutan snöar det för fullt, vilken vinter vi har fått i Sverige.
  Kram på dig!

  SvaraRadera