07 januari 2010

Kallt

Igår morse visade vår termometer -28 grader då vi klev upp. Alltså kom igen, -28 grader! jag bor mig veterligen ganska långt ned i vårat land och borde då inte kunna komma ned i sådan kyla utanför fönstret, men johodå, istiden har gjort sitt intåg och är här för att stanna ett tag verkar det som.

Som ni alla vet bor vi i ett ganska gammalt hus (ok ganska mycket gammalt) och de som bodde här innan har gjort endel förbättringar på huset, men det här med att isolera och täta läckande fönster och dörrar stod tydligen inte på deras lista över saker som bör göras.
Följaktligen har vi kallras på ganska många ställen i vårat hus, det blir kallt som s*an på golven, på övervåningen sticker all värme ut genom taket, smälter all snö där och skapar meterlånga istappar på hängrännorna.

Tur då att vi har möjligheter att elda inne. Luftvärmepumpen som vi har jobbar på bra och värmer upp hela hallen och upp på övervåningen. Resterande rum värms med eldkraft och element. Jag är just nu väldigt glad över att vi lyckas hålla sisådär 20 grader i hela huset. Ett par sockar på det så att fötterna inte trillar av och jag är ganska nöjd (tills elräkningen kommer dvs).

Vår hund har kommit på ett effektivt sätt att värma sig på, man ligger helt sonika så nära kaminen man bara kan. Varje morgon när vi gått upp går han och sätter sig framför kaminen och blänger uppfordrande på mig - elda!
Sedan parkerar han sig i positionen som visas på bild och flyttar sig endast för promenad :)

13 kommentarer:

 1. Men alltså, lägg dig som hunden!
  Med ett duntäcke=))
  Ser ju hur mysigt ut som helst.

  Visst är det kallt som attan!
  Men det måste vara en evighet sen som det var en sån här vinter hos oss.

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 2. Ja fy tusan va kallt det är. Igår gick vi inte ens ut...
  Idag måste vi dock, men jag tror det är lite bättre idag.
  Mysigt med kamin, det ska jag också ha i mitt blivande hem;)
  Tack för fina komplimanger!
  /Lina

  SvaraRadera
 3. Brr..ja vi har lika kallt som er idag!..håller med om att det är otroligt att ni så långt söderut även har så kallt!!! Mysigt med kamin och att vovven även myser där! Vår katt har oxå hittat en favvoplats framför kakelugnen :)
  Inge kul att ni har sånt kallras...nu märker ni verkligen vad som måste åtgärdas med andra ord men har ni tur så dröjer det länge innan det blir så här kallt igen! Nu skiner solen oxå, vackert! Ha det gott! Kram :)

  SvaraRadera
 4. Elda på Anne... det är ju alltid värre inåt landet med kylan av nån konstig anledning. Hugin är förståndig som ligger vid kaminen och värmer sig! Tvåbeningarna får göra detsamma och påbörja isoleringen när våren har kommit!!
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 5. Våran katt ligger oxo sådär framför vår kamin :)
  Vi blev att renovera så gott som husets ena hela halvasidans tak då det på den sidan av övervåningen fanns en kallvind. Köket som fanns nedanför trapporna släppte varm och fuktig luft upp vilket gjorde att taket tog stryk och började mögla. Mysigt....

  Jo, han åkte iväg för snart 2 veckor sedan och han kommer hem senast i februari (den 27.2 för att vara exakt,för då är vi bjudna på bröllop), har han sagt. Med sjömän vet man aldrig :)

  SvaraRadera
 6. Vilken fin kamin! En sån vil jag ha i vårat hus!

  Mina föräldrar har sitt persikoträd i Stockholm på en liten radhustomt och det frodas och mår fintfint. Vi har även vindruvor där och en massa annat spännande. Min far är en riktig trädgårdsfantast!

  SvaraRadera
 7. kan bara hålla med, det är kallt nu och kanske jag ska vara glad över att vi bor i lägenhet nu men en mysig braskamin saknar jag ;o)
  Ha en finfin fredag!
  Kramis/LenaS

  SvaraRadera
 8. Hej vännen visst är det kallt nu! Vad skönt med en värmande kamin det har vi också! Må så gott! Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Ja jösses vad det är friskt ute!!! Visst är det vackert och vitt men jag vet inte om jag ständigt vill ha det svinkallt. -5 tycker jag kan räcka, så det inte töar bort all vår vackra snö=)
  Vi har också rätt dragit men vi har genom åren tätat en hel del och det känns ju bra i dessa dagar. Vi eldar med havre så vi kan styra lite själva=).
  Försöker ändå vara ute med kameran men det blir inga längre sträckor kan jag lova!!!
  Må gott.. Kram

  SvaraRadera
 10. Det konstiga är att man kan inte hålla kallrasen borta hur mycket man än tätar och tack och lov för det. Det är de gamla lite dragiga husen som klarar sig utan fukt och mögel. Husen som är för täta har betydligt större problem bl.för hälsan.
  Jag tror det går mycket bra och plantera ett persikoträd köp plantan bara i en kallare zoon än vad ni bor. Jag har köpt mina tåliga växter i Lernbo ligger mellan Fagersta & Ludvika och inget har dött.
  Mormor

  SvaraRadera
 11. Nu har värsta temperaturvändningen ägt rum! Igår -22, nu nollgradigt!! NOLLGRADIGT! Helt otroligt, jag kan sitta här med balkongdörren på glänt och vädra (jag älskar att vädra) utan att frysa ihjäl, man märker det knappt. Underbart! Man jag skulle inte tacka nej till enkamin ändå!

  SvaraRadera
 12. Du får helt enkelt lägga dig ner bredvid hunden och mysa. Inget värmer så bra som öppen eld! Och en liten vovve vid sidan. :-)

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 13. Klok jycke det där!
  Hoppas ni fick del av värmetoppen som verkade drabba landet ända upp till Happaranda igår med enbart -2 grader!

  Kram
  Sigrid

  SvaraRadera